fbpx

Deze 7 problemen zorgen voor panne in uw Mercedes-Benz W113 Pagode

De iconische Pagode 230 SL, 250 SL en 280 SL is een droom voor velen. Met deze Mercedes SL oldtimer kunt u veilig en betrouwbaar heel België en zelfs Europa doorkruisen, wel op één voorwaarde: ze moeten technisch in goede staat zijn. In de praktijk zien wij dat eigenaars van deze wagens vaak niet goed op de hoogte zijn van de meest voorkomende problemen aan hun Mercedes W113. Daardoor worden problemen vaak pas aangepakt op het moment dat er een panne optreedt, wat spijtig is! Pak de meest voorkomende problemen preventief aan door het lezen van dit artikel.

Dit artikel beschrijft de meest voorkomende problemen die wij dagelijks in de praktijk tegenkomen en behandelt de volgende modellen:

  • Mercedes-Benz 230 SL
  • Mercedes-Benz 250 SL
  • Mercedes-Benz 280 SL
Om deze problemen preventief aan te pakken en te voorkomen ontwikkelde Terrijn Classics een Mercedes-Benz Health Check. Meer weten? Onderaan deze pagina vindt u meer informatie. 
 

Leestijd +- 7 minuten

Witte Mercedes W113 Pagode
Versleten lijnpomp Mercedes W113 Pagode

1. injectieproblemen

De Mercedes-Benz W113 maakt gebruik van een lijnpomp voor het inspuiten van benzine. Dit systeem is behoorlijk bulletproof en algemeen gezien zeer degelijk. De meeste problemen zien wij door verkeerd uitgevoerde afstellingen of door verregaande slijtage van bepaalde componenten. Dit kan leiden tot problemen zoals een instabiel of verkeerd stationair toerental, het niet of slecht aanslaan van de motor, stilvallen tijdens het rijden, een sterke benzinegeur, een hoog verbruik, weinig vermogen, enzovoort. Vaak zijn veel van deze problemen op te lossen door een afstelling uitgevoerd door een Mercedes oldtimer specialist. Systeemkennis, ervaring en het juiste afstelgereedschap zijn hierbij het allerbelangrijkste.

Versleten lijnpomp Mercedes W113 Pagode

2. benzine opvoerpomp

De benzine opvoerpomp brengt de benzine uit de brandstoftank met de juiste druk naar de motor vooraan. Deze pomp hangt onderaan de wagen bij zowel de Mercedes 230 SL, 250 SL als de 280 SL, waardoor ze erg onderhevig is aan weersomstandigheden en rondvliegende stenen. Een verouderde en versleten opvoerpomp zal vaak onstabiel worden in zijn werking, waardoor de motor in de problemen komt door een gebrek aan benzine. Dit resulteert vervolgens in een panne, vaak met het wegslepen van de wagen als gevolg.

Oude vs. nieuwe benzine opvoerpomp van een Mercedes-Benz Pagode.
Oude vs. nieuwe benzine opvoerpomp van een Mercedes-Benz Pagode.

3. verduurde rubberleidingen

Het preventief controleren van rubberleidingen is iets dat elke eigenaar van een Mercedes SL oldtimer regelmatig zou moeten doen. Verduurde leidingen kunnen zorgen voor pannes, motorschade en zelfs brand, vooral als het om benzineleidingen gaat. De meest voorkomende problemen zien wij bij remflexibels, koelwaterdarmen, benzineleidingen en leidingen van het stuurbekrachtigingssysteem. Pagodes met een automatische versnellingsbak hebben ook vaak verduurde flexibels van de versnellingsbakkoeling.

Het falen van één van deze leidingen resulteert bijna altijd in een panne, waarbij verder rijden onmogelijk is. Slepen van de wagen is dan de enige optie, wat het einde van een leuke rit betekent.

4. achterstallig onderhoud

Dit is vaak een probleem bij wagens die weer tot leven worden gewekt na een periode van lange stilstand, of bij wagens die een tijdje in handen zijn geweest van een eigenaar die ‘on a budget’ heeft gereden. Ook bij wagens die onderhouden zijn door werkplaatsen die, vaak met de beste bedoelingen, niet voldoende ervaring hebben met deze wagens, is onderhoud een probleem. Als Mercedes oldtimer specialist hebben we bij Terrijn Classics om die reden een checklist per model ontwikkeld, waarin we systematisch alle belangrijke punten controleren tijdens een onderhoud. Deze wagens hebben meer nodig dan enkel het vernieuwen van motorolie en de bijbehorende filter.

Een voorbeeld van gebrekkig onderhoud in de Mercedes W113 is ontstekingsproblemen. Deze ontstaan vaak door versleten bougiekabels, ingebrande contactpunten of een versleten verdelerkap. Dit zijn problemen die relatief goedkoop op te lossen of te voorkomen zijn en preventieve controles zijn daarin de sleutel. Afwachten tot de motor slecht gaat draaien kan mogelijk voor bijkomende schade zorgen, wat dan weer kan leiden tot dure herstellingen.

5. remsysteem

Het remsysteem van een Mercedes Pagode kan soms voor panne zorgen, meestal door verouderde remklauwen. De rubbers in deze klauwen verduren en kunnen vast komen te zitten. Wagens die veel stilstaan, hebben hier het snelst last van. Hierdoor kan lekkage of oververhitting van de remmen ontstaan wanneer u weer begint te rijden, wat kan leiden tot het plots verliezen van remwerking. Dit is gevaarlijk, met soms wegslepen tot gevolg.

Vroege indicaties van deze problemen zijn remmen die piepen of slepen. U kunt dit zelf testen door uw wagen in neutraal te zetten met de handrem uit, u zou de wagen dan gemakkelijk alleen moeten kunnen verplaatsen.

6. schakelpookrubbers en versnellingsbak onderhoud

De handgeschakelde versnellingsbak in een Mercedes-Benz Pagode zou zeer aangenaam en comfortabel moeten schakelen. We zien hier weinig problemen, maar de schakelpookrubbers zijn vaak versleten en verouderd. Hierdoor zit er geen gevoel meer in de schakelpook en voelt het schakelen ‘vaag’ aan. Een Mercedes W113-versnellingsbak is normaal gesproken behoorlijk strak en precies. Panne kan optreden door schakelrubbers die zo oud zijn dat ze breken en wegvallen, waardoor u de versnellingen niet meer kunt vinden.

De automatische versnellingsbak is ook zeer degelijk, maar iets complexer. Hier is het vooral belangrijk om tijdig onderhoud te doen, wat betekent dat olie en filter vernieuwd moeten worden. Een versnellingsbak die te weinig onderhoud krijgt, zal vaak brusker beginnen schakelen of slippen bij het schakelen.

7. roest

Roest zal niet snel voor een echte panne zorgen tijdens het rijden. Desondanks kan roest wel één van de duurste problemen zijn bij het herstellen van uw Mercedes SL oldtimer, omdat een kwalitatieve herstelling erg veel werkuren vraagt. Het belangrijkste bij roest is dat u weet dat het er is en dat u de plekken zo snel mogelijk professioneel laat herstellen. Een roestplek die vroeg ontdekt wordt, kan bijvoorbeeld met 2 uur werk behandeld worden. Ontdekt u diezelfde roestplek pas jaren later? Dan kan het zijn dat een kwalitatieve herstelling al 10 werkuren kost.

Als Mercedes oldtimer specialist zien we bij de Mercedes Pagode roest op verschillende plaatsen. De meest bekende plekken zijn onderaan de voorvleugels, bovenaan de voorvleugels naast de koplamp, aan de vloerplaten en dorpels, in de koffer en aan de wielranden achteraan.

Bestaande roest die niet aangepakt wordt, zal op lange termijn zorgen dat een complete restauratie de enige weg vooruit is. Een Mercedes Pagode met een carrosserie die roestvrij gehouden wordt en professioneel behandeld is, kan probleemloos alle weersomstandigheden aan.

Verregaande roest op een Mercedes-Benz Pagode W113
Verregaande roest op een Mercedes-Benz Pagode W113

Terrijn Classics Health Check

De Mercedes-Benz W113 ‘Pagode’ zijn zeer degelijk gebouwde en betrouwbare wagens, die voor jaren plezier kunnen zorgen. Hun leeftijd zorgt er echter voor dat bepaalde problemen de kop opsteken als ze niet systematisch onderhouden worden doorheen de jaren. Specifieke kennis en ervaring met dit model zijn dan ook de sleutel tot betrouwbaar en probleemloos rijden, zodat u zorgeloos kan genieten tijdens elke rit.

Twijfelt u of uw wagen volledig in orde is? Bij Terrijn Classics ontwikkelden we de Health Check, een op maat gemaakte controle specifiek voor Mercedes-Benz oldtimer eigenaars die graag weten hoe hun wagen eraan toe is. Heeft u interesse in onze Health Check en wilt u graag wat meer informatie? Neem een kijkje op de Health Check pagina en laat uw gegevens achter zodat wij contact met u kunnen opnemen.

hEALTH CHECK

LIGHT

291 CONTROLEPUNTEN

€299,00 incl. BTW

hEALTH CHECK

CLASSIC

368 CONTROLEPUNTEN

€399,00 incl. BTW

hEALTH CHECK

EXPERT

436 CONTROLEPUNTEN

€649,00 incl. BTW

gARANTIE

Vinden we geen enkel belangrijk probleem aan uw wagen? Geen zorgen, dan betalen wij het volledige Health Check bedrag terug

Daarbovenop krijgt u €100,00 werkplaats tegoed (incl. BTW) als vergoeding voor uw tijd.