fbpx

Aankoopadvies

Overweegt u de aanschaf van een oldtimer, maar maakt u zich zorgen over verborgen gebreken, onverwachte kosten en het vinden van het juiste model? Wij begrijpen de uitdagingen waar u voor staat. Het kopen van een oldtimer is een complex proces. Met een overvloed aan merken, decennia en modellen per merk, kan het moeilijk zijn om het verschil en de kwaliteit te beoordelen tussen vergelijkbare modellen.

Bij Terrijn Classics bieden wij gespecialiseerd aankoopadvies aan, gericht op Mercedes-Benz oldtimers. Met onze diepgaande kennis en dagelijkse ervaring in het werken met deze klassiekers, weten we precies wat een goede wagen onderscheidt van een minder goede. We zijn bekend met de zwakke en sterke punten van elk model, en kennen de pijnpunten en probleemgebieden. Ons doel is om u te helpen onaangename verrassingen te vermijden en u te begeleiden bij het vinden en kopen van de perfecte Mercedes oldtimer.

Waarom heb ik aankoopadvies nodig?

Het kopen van een Mercedes-Benz oldtimer vereist deskundig advies om verschillende redenen:

  1. Vermijd een miskoop: Het kiezen van de verkeerde Mercedes oldtimer kan aanzienlijke financiële gevolgen hebben. Onze specifieke kennis en ervaring met deze wagens helpen u dit te voorkomen.

  2. Realistisch budgetteren: Het bepalen van uw budget gaat verder dan alleen de aankoopprijs. Het omvat ook potentiële kosten voor reparaties en onderhoud. Ons advies helpt u een realistisch financieel plan op te stellen.

  3. Zorgeloos uw droom najagen: Wij ondersteunen u bij elke stap, zodat u zonder grote tijdsinvestering kunt genieten van uw droomwagen. Ons ervaren team staat klaar om u te begeleiden naar de perfecte Mercedes-Benz oldtimer.

Hoe werkt het?

Bij ons aankoopadvies voor het kopen van een Mercedes-Benz oldtimer hebben we een gestructureerde aanpak ontwikkeld. Deze aanpak helpt u stap voor stap door het proces te navigeren, vanaf de eerste verkenning tot aan de definitieve aankoopbeslissing. Ons doel is om u te begeleiden bij elke fase, zodat u met vertrouwen en duidelijkheid uw ideale Mercedes oldtimer kunt vinden. Hieronder vindt u een overzicht van hoe wij te werk gaan.

uw wensen overlopen

Er zijn veel verschillende Mercedes-Benz oldtimer modellen. We beginnen dus met het bepalen en overlopen van de mogelijkheden binnen uw budget. Zo bepalen we welk type voertuig, welke motorisatie en kleurstelling uw voorkeur heeft. Dit alles om een doordachte beslissing te maken in functie van uw doelen op korte en lange termijn.

start Zoektocht

Wij gaan voor u op zoek naar oldtimers die voldoen aan uw verwachtingen. Daarnaast kunt u zelf ook mogelijke kanshebbers doorsturen als u dat wilt. Zo maken we een preselectie van voertuigen om fysiek te gaan bekijken.

beoordeling

Voor het beoordelen zelf gaan we op locatie om de wagen in het echt te bekijken. Zo vormen we een duidelijk beeld van de algemene staat en maken we een ruwe schatting van de te verwachten kosten. In deze beoordeling volgen we een systematische volgorde van controles, zodat we de wagen zo goed mogelijk kunnen nakijken in de beperkte tijd die we hebben tijdens een aankoopcontrole. Als de wagen interessant is, doen we hier al een eerste verkenning en onderhandeling met de verkoper over de aankoopprijs.

kopen van de oldtimer

Na het beoordelen van de wagens volgt de beslissing. We overleggen de mogelijkheden met u als klant. We bespreken de verwachte aankoopprijs en de te verwachten technische kosten om betrouwbaar te rijden. Als we meerdere wagens hebben bekeken, overlopen we de voor- en nadelen van elke wagen, zodat u een geïnformeerde keuze kunt maken.

nazorg

Transport naar onze werkplaats, eventuele herstellingen, technische keuring en invoer. Deze zaken zijn mogelijk en afhankelijk van de wagen die u gekocht heeft.

Voorbeeld uit de praktijk

Een oldtimerliefhebber wil een Mercedes-Benz oldtimer kopen. Hij zoekt specifiek naar een mooie 280 SL R107 die zowel technisch goed als betrouwbaar is, en die hij graag jarenlang wil houden. Op internet ziet hij twee wagens die aan zijn wensen voldoen. Voor iemand die niet vertrouwd is met deze wagens lijken ze bijna identiek.

  • Wagen 1: Aankoopprijs € 28.000. De wagen oogt over het algemeen goed aan de buitenkant, er zijn wel enkele lakbeschadigingen, maar allen relatief eenvoudig te herstellen. Vanwege de beperkte kilometerstand in de afgelopen 10 jaar heeft de auto weinig kosten gemaakt. De vorige eigenaar heeft zelf enkele kleine reparaties uitgevoerd. Technisch kan de wagen goed starten en rijden, maar als onervaren potentiële koper merkte hij wel dat er hier en daar iets niet goed werkt.
  • Wagen 2: Aankoopprijs € 41.000. Het lakwerk van deze wagen is prachtig en volledig vrij van schade. Het is kwalitatief goed gerestaureerd enkele jaren geleden. Daarnaast zijn ook kleine laswerken correct aangepakt. De vorige eigenaar koesterde zijn Mercedes oldtimer als liefhebber en deed ook elk jaar de nodige kosten om verschillende technische mankementen aan te pakken. Deze wagen kost wel een stuk meer, hoewel de wagens er bijna hetzelfde uitzien.

De koper besluit dat de tweede wagen veel te duur is, met een verschil van €13.000 voor hetzelfde type wagen? Dat is bijna de helft erbij. Hij koopt de wagen van €28.000 en spreekt met de verkoper af dat zijn Mercedes oldtimer met technische keuring moet komen. Enkele weken later steekt er een probleem de kop op: een gerammel achteraan. Via een kennis komt hij bij ons in de werkplaats terecht met de vraag om zijn wagen eens goed na te kijken en onze Health Check uit te voeren.

Uit de Terrijn Classics Health Check blijkt dat:

  • Er behoorlijk wat roest is, met plekken onderaan waar een slechte reparatie is uitgevoerd om door de keuring te komen, goed verstopt met de nodige producten.
  • Er heel wat technisch achterstallige werken zijn. Verduurde benzineleidingen, onderdelen die nog werken maar hun beste tijd hebben gehad,…
    Dit zijn vaak zaken die de technische keuring niet controleert.
  • Er al jaren geen volwaardig onderhoud is gedaan aan de motor en de versnellingsbak.
  • De motor een groot olielek aan de cilinderkop heeft; die moet eraf om dat lek te dichten.
De geraamde kosten komen uit op €6.000,00 om de laswerken correct uit te voeren en de wagen gezond te maken op lange termijn. Ongeveer €4.500,00 is nodig om de wagen technisch betrouwbaar te maken en pannes te voorkomen door risicodelen preventief te vernieuwen. Vervolgens nog eens €1.100,00 voor een groot onderhoud van de motor en versnellingsbak, waarbij alle filters en vloeistoffen vanwege ouderdom zijn vernieuwd. De banden zijn door het stilstaan afgeplat, dit is erg storend wanneer je meer dan 80 km/h wil rijden. Klassieke banden kosten wel wat geld, het totaal komt uit op €1.200,00. Ten slotte nog €3.500,00 voor het reviseren van de cilinderkop en vernieuwen van alle pakkingen.
 

Om zijn wagen naar het niveau te brengen dat hij wil bereiken, komt hij aan een restauratiekost van zo’n €16.300. De lagere aankoopprijs van wagen 1 is al helemaal weggewerkt. Bovendien zijn er nog wel wat dingen die aangepakt kunnen worden om de wagen helemaal op orde te krijgen. Zo zou deze Mercedes eigenlijk helemaal opnieuw gelakt moeten worden, en is de softtop niet meer zo mooi. Daarnaast liggen de jaarlijkse kosten op lange termijn ook hoger dan bij wagen 2, omdat alle nog niet herstelde systemen ook meer problemen hebben ondervonden.

Dit verhaal is waargebeurd en is verre van een uitzondering. Wij behoeden onze klanten altijd voor een verkeerde aankoop, maar in veel gevallen is het al te laat. Hoewel een verkeerde aankoop meer werk oplevert voor onze werkplaats, hebben wij liever drie blije klanten met voorspelbare kosten dan één teleurgestelde klant met onverwacht hoge kosten.